
Koi zijn misschien wel een van de mooiste vijvervissen die je kunt bezitten. De vele variëteiten waarin deze vissen beschikbaar zijn, variëren van algemeen tot zeldzaam, met verschillende prijzen afhankelijk van de zeldzaamheid van de vis. Koivissen zijn mooie toevoegingen aan diegenen die een grote zoetwatervijver buiten of binnen willen beginnen en zijn een topkeuze.
Vanwege hun populariteit als vijvervissen, Koivissen zelf worden niet als zeldzaam beschouwd. Verschillende soorten Koi-vissen zijn echter zeldzaam. Deze zeldzaamheid komt niet alleen tot uiting in het uiterlijk van de Koi, maar ook in de prijs.
Hoe zeldzaam zijn koivissen?
De meeste standaard sierkoi-variëteiten worden niet als zeldzaam beschouwd, maar sommige variëteiten zijn zeldzaam en moeilijk te vinden. Hun gemeenschappelijkheid is voornamelijk te danken aan hun brede beschikbaarheid en gemakkelijke toegankelijkheid bij veel viswinkels of Koi-viskwekers.
Een van de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen denken dat Koi-vissen zeldzaam zijn, is vanwege het spectaculaire uiterlijk van zijn vis, wat anders is dan veel typische vissen die je in dierenwinkels of in het wild ziet. De levendige kleuren en unieke patronen van de Koi-vissen zorgen ervoor dat ze opvallen in vergelijking met andere vissen /
Hoewel de meeste sierkoi die je in viswinkels vindt of door de gemiddelde hobbyist in vijvers wordt gehouden meestal niet zeldzaam zijn, zijn er bepaalde Koi-vissen die zeldzaam zijn. Deze zeldzame Koi-vissen hebben bepaalde kenmerken die alleen worden bereikt door deskundige Koi-viskwekers. Deze fokkers weten hoe ze met Koi-genetica moeten werken en produceren variaties die niet vaak worden gezien.
Een korte geschiedenis
Je kunt koivissen over de hele wereld vinden, met hun selectieve broedoorsprong die teruggaat tot Niigata, Japan in de jaren 1800. Koi werd vervolgens populair in Japan nadat hij in 1914 op een tentoonstelling in Tokio aan een keizer was geschonken. Dit leidde tot de populariteit van de Koi en de ontwikkeling van verschillende variaties die werden geproduceerd.
Alle Koi zijn afstammelingen van de wilde karper, meer bepaald de Amoerkarper (tamme karpervariant). Deze wild gevormde Koi-vissen werden gehouden voor voedsel in de aquacultuur voordat nieuwe kleurmutaties werden ontwikkeld. Waarschijnlijk werden deze voorouderlijke karpers voor het eerst gedomesticeerd in China, rond de 4Þ eeuw.
Voordat deze gekleurde Amoerkarpers zich ontwikkelden tot Koi, waren er Japanse geschiedenisboeken die melding maken van gekleurde karpers die duizenden jaren oud zijn. Er zijn ook boeken waarin melding wordt gemaakt van gekleurde karpers die door keizers in tuinvijvers worden gehouden.
De Amoerkarper onderging waarschijnlijk natuurlijke kleurmutaties waardoor de eens dof gekleurde karper kleuren kon ontwikkelen. Dit leidde tot de selectieve veredeling van deze kleurrijke variëteiten om de gedomesticeerde Koi-vissen te produceren die we tegenwoordig vaak zien.
In de mythologie
De diepe geschiedenis van de Koi doet ons geloven dat Koi inderdaad populaire vissen zijn die duizenden jaren lang werden gewaardeerd. Koivissen zijn nog steeds symbolisch in bepaalde culturen en komen al eeuwenlang voor in de Chinese mythologie.

Hoeveel koivisvariëteiten zijn er?
Sinds koivissen selectief fokken begon in Japan, zijn er meer dan 100 verschillende soorten koi vissen geweest. Elke Koi-variatie onderscheidt zich door zijn verschillende kleuren, patronen, scalatie en vintypen. De vele soorten Koi-vissen hebben hun populariteit onder verschillende hobbyisten en vishouders verhoogd.
Waarom zijn koivissen zo populair?
Koi-vissen zijn meestal de eerste keuze als het gaat om het kiezen van een vis voor zoetwatervijvers, omdat de Koi als winterhard en tolerant voor verschillende weersomstandigheden worden beschouwd. Hun grootte is perfect voor grote vijvers of watertuinen, en met een typische volwassen grootte van 15 tot 36 inch, is de Koi minder waarschijnlijk het doelwit van roofdieren.
Deze winterharde en aanpasbare vissen kunnen overleven bij temperaturen zo laag als 33 graden Fahrenheit en zo warm als 90 graden Fahrenheit. Deze temperaturen zijn echter niet erg comfortabel op lange termijn voor Koi, waardoor 65 tot 78 graden Celsius het meer ideale temperatuurbereik is.
Een andere bepalende factor die Koi populair maakt voor veel vishouders is hun vele variaties. De meeste Koi zijn uitzonderlijk kleurrijk, waardoor ze opvallen in een vijveromgeving Samen met hun grootte en kleur zijn Koi-vissen gemakkelijk te zien in vijvers en heel mooi om naar te kijken. Koi houden in vijvers of watertuinen is al eeuwenlang populair.

Zeldzame Koi Vis Variëteiten
Verschillende Koi-visvariëteiten worden als zeldzaam beschouwd, zoals de:
Om een Koi als zeldzaam te beschouwen, moeten ze een kleur, patronen of vinnen hebben die je meestal niet ziet bij Koi-vissen. Zeldzame variëteiten zullen duurder zijn en kunnen worden geprijsd tot $ 2.000. De meeste zeldzame Koi-vissoorten zijn te vinden in Japan, omdat de Japanners trots zijn op het produceren van koi-vissen van hoge kwaliteit sinds hun selectieve kweek van deze vissen in de jaren 1800.
Enkele van de meest voorkomende Koi-variëteiten zijn de Asagi-, Gosanke-, Kohaku- en Tancho Koi-vissen. Koi kunnen een combinatie van kleuren hebben, of een enkele kleur. Effen gekleurde Koi-vissen bestaan en ze staan bekend als Ogon Koi, waarbij de crèmekleurige Ogon zeldzaam is. De meeste Koi-vissen hebben een standaard enkele staart die kort is, maar er zijn Koi die lange vinnen kunnen hebben die achter hen stromen terwijl ze zwemmen.
De soorten met een kortere staart komen vaker voor, waarbij de langvinnige vlinder Koi meer gewaardeerd wordt en minder vaak te vinden is. De gemiddelde viswinkel gaat over het algemeen gemeenschappelijke variëteiten verkopen, terwijl fokkers die gespecialiseerd zijn in het produceren van hoogwaardige afstammingslijnen van zeldzame variëteiten Koi gaan verkopen die zeldzaam zijn.
Hoewel Koi in verschillende kleuren te vinden zijn, komen sommige vaker voor dan andere. Zwart, wit en rood zijn zeer populaire kleuren in Koi-vissen en ze hebben meestal een combinatie van twee of meer kleuren in een patroon. Zeldzame kleuren in Koi-vissen zijn geel, goud en platina.
Conclusie
Koivissen zijn goede toevoegingen aan grote vijvers en watertuinen, en ze worden gewaardeerd om hun uiterlijk en veelzijdigheid. Hoewel de vis zelf niet zeldzaam is voor mensen om te bezitten, zijn er zeldzame variëteiten van Koi-vissen die bestaan. Deze zeldzame variëteiten worden niet verkocht in een typische viswinkel en je hebt meer kans om ze te krijgen van een gespecialiseerde Koi-viskweker.
Als je van plan bent om Koi te krijgen, heb je meer dan 100 verschillende variëteiten om uit te kiezen. De eindeloze kleuren en patronen waarin deze vissen te vinden zijn, zullen gegarandeerd indruk op je maken.
Uitgelichte afbeelding Credit: auntmasako, Pixabay