Zijn goudvissen veilig voor menselijke consumptie?

Goudvis

Goudvissen zijn die zachte, rustige huisdieren die kalm en onschadelijk rondzwemmen in hun kommen – en zijn ze eetbaar? De meest voor de hand liggende vraag negerend waarom je ze zou willen eten, zijn goudvissen technisch gezien inderdaad eetbaar. Maar of ze veilig zijn voor menselijke consumptie is een heel andere vraag.

Om te beginnen zijn goudvissen een zeer inefficiënte voedselbron – ze zijn klein, vol schubben en bijna onmogelijk om uit tebenen, ze bieden niet veel calorische waarde en hoogstwaarschijnlijk zullen ze niet zo goed smaken. Hoewel het waar is dat goudvissen in wezen een gedomesticeerde versie van wilde karpers zijn, is er veel veranderd sinds hun domesticatie!

Dus hoewel het technisch prima is om een goudvis te eten, zijn er een paar redenen waarom je dat echt niet zou moeten doen. Laten we eens kijken waarom het eten van een goudvis waarschijnlijk geen goed idee is.

divider-vis

Goudvissen zijn technisch eetbaar

Als afstammelingen van karpers zijn goudvissen technisch eetbare vissen, maar als je ooit een karper hebt gegeten, ken je de “modderige” smaak die ze hebben. Karpers zijn bodemvoeders en zullen smaken naar wat ze eten. Als ze in een gezonde, schone omgeving leven, smaken ze misschien prima, zij het niet zo goed als veel andere vissoorten, maar als hun omgeving vies en vervuild is, zullen ze helemaal niet goed smaken.

Met goudvissen kun je veel van hetzelfde verwachten – ze zullen smaken naar wat ze eten. Probeer een van die kleine pellets te proeven die je ze elke dag voert, want dit geeft je een goed idee van de smaak die je kunt verwachten!

Karpers zijn ook notoir moeilijk uit tebenen, zelfs grotere variëteiten. Hoe groter de karper is, hoe beter ze over het algemeen smaken. Met goudvissen zullen ze bijna onmogelijk schoon te maken en uit te botten zijn, en hun kleine lichamen zullen helemaal niet veel smaak hebben. Ze zijn gewoon niet de moeite waard.

feeder goudvis
Afbeelding Credit: JuanCarlosPalauDiaz_Shutterstock

Zijn goudvissen veilig om te eten?

Het is belangrijk om te onthouden dat uw goudvissen niet uit een zoetwatervijver of rivier komen en hoogstwaarschijnlijk in gevangenschap in een dierenwinkel worden grootgebracht. Een dierenwinkel kweekt geen vis om goed te smaken of zelfs veilig te eten; ze voeden ze op als huisdieren en voedselveiligheid is waarschijnlijk het laatste waar ze aan denken!

Over het algemeen zijn goudvissen waarschijnlijk veilig om te eten als ze goed gekookt zijn – goudvissen kunnen darmwormen en mycobacteriën herbergen, waarvan geen enkele iets is dat je wilt consumeren! Deze parasieten zullen niet zichtbaar zijn op de goudvis en je zult niet weten of ze aanwezig waren. Zelfs een gekookte goudvis brengt echter risico’s met zich mee, omdat sommige bacteriën het kookproces kunnen overleven.

Plus, goudvissen zijn schattig! Met alle andere potentiële vissen op het menu, zou een goudvis de laatste keuze op uw lijst moeten zijn.

Ze zijn ooit gefokt voor vlees

Geloof het of niet, goudvissen werden aanvankelijk gefokt voor vlees. Ze werden gezien als diner lang voordat ze als huisdieren werden gezien. De wilde voorouder van de oranje goudvis die we vandaag kennen en liefhebben, was vroeger zilver en was ooit een van de meest gegeten vissen in China. De natuur zit echter altijd vol verrassingen, en af en toe verscheen er een prachtige oranje goudvis en bewonderaars begonnen deze vissen, toen bekend als “chi”, in speciale vijvers te houden die veilig waren voor roofdieren.

Dit leidde tot de geleidelijke domesticatie van goudvissen en ze werden verschillend van hun chi-voorouders. Deze prachtige, kleurrijke vissen werden geleidelijk gewild in privévijvers, waarin ze op natuurlijke wijze begonnen te kruisen, en mensen begonnen ze vervolgens opzettelijk te ontwikkelen voor gewenste eigenschappen.

eiervis goldfish_Csaba Nagy_Pixabay
Afbeelding Credit: Csaba Nagy, Pixabay

divider-vissenkom

Laatste gedachten

Technisch gezien zijn goudvissen eetbaar en zijn ze over het algemeen veilig om te eten. Ze kunnen echter potentieel schadelijke parasieten herbergen, en zelfs grondig koken is misschien niet genoeg om hun veiligheid te garanderen. Daarnaast zijn goudvissen klein en moeilijk te verwerken en zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet erg goed smaken. Vergeleken met alle andere soorten vis om uit te kiezen, zijn goudvissen op zijn zachtst gezegd een inefficiënte bron van voedsel en kunnen ze het beste als huisdier en buiten het menu worden gehouden!


Uitgelichte afbeelding Credit: dien, Shutterstock