Wilde eend

zijaanzicht van een boomeend

Als je aan een meer of moeras woont, heb je dit iriserende hoen misschien wel eens gezien in je achtertuin of drijvend op het water. De boomeend heeft de wetenschappelijke naam Aix sponsawat “watervogels in bruidskleding” betekent. Misschien hebben ze deze naam te danken aan hun prachtige tekening, vooral in het broedseizoen. Deze bekende vogel komt regelmatig voor op wildschilderijen, en de boomeend komt vrijwel overal in Noord-Amerika voor, maar vooral in de oostelijke helft van de Verenigde Staten, waar ze het hele jaar door leven. Lees verder voor meer informatie over deze eendensoort.

eendendeler

Snelle feiten over de boomeend

Rasnaam: Wilde eend (Aix sponsa)
Plaats van Oorsprong: Onbekend
Dieet: Planten en insecten (omnivoor)
Mannelijke grootte: 1-2 pond.
Vrouwelijke maat: 1-2 pond.
Kleur: Bruin, zwart, wit, blauw, groen bij mannetjes
Levensduur: 3-4 jaar.
Klimaat tolerantie: Winterhard
Wingspan: 26-28 in.

Oorsprong boomeend

De boomeend leeft voornamelijk in Noord-Amerika. We weten niet precies waar ze vandaan komen, maar ze worden beschouwd als een invasieve soort toen ze in Engeland en Wales werden geïntroduceerd.

Wilde eend_Harry Collins Photography_Shutterstock
Image Credit: Harry Collins Photography, Shutterstock

Kenmerken van de boomeend

Deze vogels halen hun voedsel voornamelijk uit planten, maar ze eten ook insecten. Als ze jong zijn eten ze meer vlees, waaronder kleine ongewervelde dieren en zelfs kleine vissen. Naarmate ze ouder worden, gaan ze over op een hoofdzakelijk vegetarisch dieet van noten, zaden en planten, maar af en toe eten ze nog steeds vlees, vooral in de winter als de eikels schaars zijn.

Deze vogels waarderen hun gemeenschap en worden beschouwd als niet-migrerend in het oosten van de Verenigde Staten en langs de kust van de Stille Oceaan.

Wilde eend op het water_Harry Collins Photography_Shutterstock
Image Credit: Harry Collins Photography, Shutterstock

Uiterlijk & Variëteiten

De mannelijke boomeend is opvallend gekleurd, vooral tijdens het broedseizoen. Naast de blauwe veren die ze het hele jaar door houden, hebben ze tijdens de paartijd een groen glanzende kop en lange veren die over de achterkant van hun nek draperen. Als het geen paartijd is, krijgen ze meer gedempte grijze veren op hun kop, net als het vrouwtje. De boomeend heeft zwarte en witte banden over zijn hele lichaam, dat meestal mottig bruin is.

Het vrouwtje is even groot, maar haar kleuren zijn meer gedempt. Ze heeft een grijze kop die niet de lange veren op de rug heeft zoals de mannetjes. Ze heeft een speciale witte ring van veren rond elk oog. Net als de mannetjes heeft ze meestal blauwe veren op haar rug.

Wilde eend op moeder_Jonathan Steinbeck_Shutterstock
Image Credit: Jonathan Steinbeck, Shutterstock

Habitat

Water is de beste vriend van de boomeend. Deze vogels maken hun nesten het liefst in boomholtes bij waterpartijen. Hoewel de boomeend het liefst aan het water zit, kunnen ze nesten bouwen tot op een kilometer afstand.

Als u de boomeenden wilt helpen, overweeg dan om nestkasten te bouwen als u in de buurt van een rivier, meer of moeras woont. Wilde eenden leven graag in boomholtes langs de oevers van het water, maar soms is de ruimte schaars. Als u zelf een nestkastje bouwt, moet het verhoogd zijn, zodat wasberen en eekhoorns de eieren niet kunnen opeten, en op ruime afstand van elkaar, zodat de vrouwtjes Wilde Eenden niet om hun nestplaats vechten.

De Pennsylvania Game Commission biedt gratis plannen aan als je zelf wilt knutselen, of je kunt bij hen ook een kant-en-klare nestkast kopen.

Zijn Wilde Eenden Goed voor Kleinschalige Landbouw?

Het is illegaal om een boomeend te bezitten. Ooit waren ze een bedreigde diersoort, maar dankzij tijdelijke beperkingen van de jacht en door mensen gebouwde nestkasten zijn de boomeenden weer in opkomst. Je mag op ze jagen met een vergunning, maar je mag ze niet als huisdier houden. Dat is een goede zaak, want eenden zijn sociale dieren die graag samenkomen met andere eenden in het wild.

eendenverdeler

Conclusie

De prachtige boomeend komt bijna overal in de Verenigde Staten voor waar water is, maar vooral langs de kusten van de Stille Oceaan en de Golf. Hoewel je er geen kunt bezitten als huisdier, kun je dit schitterende dier helpen door nestkastjes te plaatsen in de buurt van water waar ze graag leven. Ooit werden ze beschouwd als een bedreigde diersoort, maar dankzij de inspanningen van vogelbewuste mensen die nestkastjes hebben geplaatst, lijkt het erop dat dit hoen hier kan blijven.

Zie ook:


Uitgelichte afbeelding: wam17, Pixabay