Wanneer werden kippen gedomesticeerd en hoe? Oorsprong & Evolutionaire Geschiedenis

Rode kip die zichzelf preeneert

Iedereen is bekende kippen, of het nu is omdat je ze houdt of opeet. Ze zijn de dichtstbevolkte vogel op de planeet en overtreffen alle andere vogels door Miljarden. Er zijn ongeveer 25 miljard kippen op de planeet, waarbij sommige bronnen vermelden dat er maar liefst 30 miljard zijn. De volgende meest bevolkte vogel, de roodsnavel quelea, heeft slechts een populatie van ongeveer 1,5-2 miljard. Heb je je echter ooit afgevraagd hoe we zijn gekomen waar we zijn met kippen? Waarom zie je geen wilde kippen rondrennen? De geschiedenis van binnenlandse kippen gaat waarschijnlijk nog verder terug dan je zou denken. Laten we het hebben over de oorsprong en evolutionaire geschiedenis van kippen.

nieuwe kippenverdelerWat zijn kippen?

De binomiale naam van kippen is Gallus gallus domesticus |, en ze zijn een van de slechts vier soorten die behoren tot de Gallus geslacht. De andere vogels in het geslacht zijn soorten junglevogels, waar kippen van werden gedomesticeerd. Junglevogels bestaan al miljoenen jaren in een of andere vorm, met fossielen van meer dan een dozijn verschillende soorten die zijn gevonden. Alle levende junglevogels zijn inheems in Azië, hoewel sommigen ook in Zuid-Amerika in het wild zijn gezien. Het is waarschijnlijk dat deze vogels door mensen zijn geïntroduceerd en niet van nature in dit gebied voorkomen.

Verrassend genoeg zijn de naaste verwanten van kippen de rode junglevogels, die de binomiale naam hebben van Gallus gallus. De gedomesticeerde kip is een ondersoort van deze vogel. De andere levende junglevogels zijn de Ceylon junglevogels, groene junglevogels en grijze junglevogels. Genetische studies hebben aangetoond dat de gedomesticeerde kip voornamelijk afstamt van de rode junglevogels, maar genetische markers van de andere drie soorten zijn ook in kippen-DNA verschenen. Dit onderzoek gaf ook aan dat kippen aanvankelijk werden gedomesticeerd in delen van China, Thailand en Myanmar.

Kip in zand beddengoed
Afbeelding Credit: guvo59, Pixabay

Hoe lang houden mensen al kippen?

Decennialang werd aangenomen dat mensen ergens rond 2.000 v.Chr. kippen begonnen te houden in de Indusvallei. Sommige archeologische bewijzen hebben echter aangetoond dat kippen mogelijk al in 6.000 v.Chr. zijn gedomesticeerd. Sommige onderzoekers geloven zelfs dat ze daarvoor misschien zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat kippen al minstens 4.000 jaar bij ons zijn als bron van voedsel en gezelschap, en mogelijk langer dan 8.000 jaar.

Zelfs met hoe lang we al kippen houden, werken mensen nog steeds aan het verbeteren van de gedomesticeerde kip door selectief fokken en kruisen met junglevogels in een poging om de tolerantie voor extreme temperaturen te vergroten en de immuniteit te verbeteren. Selectief fokken heeft ook geleid tot een significant verschil in het uiterlijk van kippen die zijn gefokt voor uiterlijk en show en die gefokt voor vlees- en eierproductie.

Waarom zijn kippen belangrijk?

Als je kippen bezit, herken je natuurlijk hun belang in je eigen leven, of het nu gaat om de humor en het gezelschap dat ze bieden of de eieren en het vlees dat ze bieden. Maar kippen zijn ongelooflijk belangrijk voor de mensheid als geheel. Kippen zijn een zeer efficiënte en milieuvriendelijke vorm van ongediertebestrijding en staan erom bekend gevaarlijke insecten zoals teken, schorpioenen en termieten te eten. Ze eten ook een breed scala aan voedingsmiddelen, waardoor ze een goede manier zijn om de afvalproductie van uw huis te verminderen. Kippen kunnen keukenresten van vele soorten fruit, groenten en zelfs eiwitten en zetmeel krijgen. Een enkele kip kan elke maand meer dan 2 pond voedselafval uit uw afvalproductie verwijderen.

kip binnen omheining
Afbeelding credit: Mark Valencia , Pixabay

Verbetering van de bodemgesteldheid

Het specifiek houden van kippen in de achtertuin kan extra voordelen hebben. Het zijn efficiënte tuinfreesmachines vanwege hun neiging om door de grond te krabben op zoek naar voedsel. Door uw kippen tijdens het niet-groeiseizoen door uw moestuin te laten dwalen, kan de conditie van uw bodem verbeteren en de afbraak van organisch materiaal vergemakkelijken. Ze produceren ook een veel kleinere ecologische voetafdruk dan commerciële kippenhouderijen, die bekend staan als een enorme bron van watervervuiling en onaangename geuren, samen met meestal ongezond en stressvol voor de kippen.

Eieren

Een van de beste bronnen die kippen ons bieden, zijn hun eieren. Kippeneieren zijn niet alleen lekker en overal verkrijgbaar. Ze zijn ook extreem gezond, met bijna 7 gram eiwit per ei, terwijl ze slechts ongeveer 70 calorieën binnenkrijgen. Ze zijn albevatten dus bijna 5 gram vet, waarvan slechts 1,5 gram verzadigd vet is. Ze bevatten minder dan 1 gram koolhydraten per ei, waardoor ze een goede optie zijn voor koolhydraatarme diëten, evenals een geweldige aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Kippeneieren bevatten ook choline, luteïne, ijzer, calcium, magnesium, kalium, zink, B-vitamines en vitamine A, E en K.

Hoewel eieren vaak worden beschouwd als een bron van cholesterol, hebben studies aangetoond dat het cholesterol in eieren geen invloed heeft op het algehele cholesterolgehalte of het risico op hartaandoeningen. Sommige studies hebben gesuggereerd dat kippeneieren zelfs kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen voor sommige mensen te verminderen. De potentiële voordelen van het cholesterol in eieren hebben echter aangetoond dat ze geen positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte of het risico op hartaandoeningen bij mensen met diabetes. Een studie uit 2013 concludeerde dat mensen die drie eieren per dag aten een algehele afname van LDL of “slechte cholesterol” hadden, en een toename van HDL of “goed cholesterol”.

broedei
Afbeelding Credit: Pixabay

Primaire voedselbron

Kippen zelf zijn ook een belangrijke voedselbron voor mensen over de hele wereld. Kippenvlees bevat tryptofaan, wat kan helpen het serotoninegehalte te verhogen, wat leidt tot een verhoogde stemming. Het is ook rijk aan fosfor, selenium, calcium, choline, vetzuren en B12. Verschillende gebieden van een kip bieden echter verschillende voedingswaarden. Terwijl een kipfilet zonder vel ongeveer 110 calorieën en 1,5 gram vet bevat, komt een kippendij zonder vel binnen in ongeveer 170 calorieën en 8 gram vet. Een huidloze vleugel en drumstick hebben een zeer vergelijkbare voedingswaarde, beide met ongeveer 130 – 140 calorieën en 4 gram vet. Als je je afvraagt hoe kip zich verhoudt tot ander pluimveevlees, komt het binnen met voedingswaarden die iets hoger zijn dan kwartel- en kalkoenvlees, maar lager dan eendenvlees.

Kip is vaak een van de goedkoopste vleeswaren in de supermarkt, zo niet de goedkoopste optie. Dit komt door de overvloed aan kippen en het vermogen van kippenboerderijen om meer dieren in kleinere ruimtes te houden in vergelijking met andere soorten vleesdieren, zoals koeien, varkens en kalkoenen. Kip is vaak een van de weinige vleessoorten die verkrijgbaar zijn in winkels die voedselwoestijnen serveren, waardoor veel mensen met een laag inkomen toegang hebben tot een gezond, mager eiwit.

nieuwe kippenverdelerTot slot

Kippen zijn al heel lang bij ons en geven mogelijk andere gedomesticeerde dieren, zoals schapen, een run voor hun geld. Kippen werden ongeveer 2000 jaar vóór kalkoenen gedomesticeerd en rond dezelfde tijd als eenden. Ze zijn al duizenden jaren een uitzonderlijk belangrijk onderdeel van het leven van mensen, maar ze worden vaak ondergewaardeerd.

Het is geen geheim dat er veranderingen moeten worden aangebracht in de commerciële kippenhouderij. Het is een industrie vol dierenverwaarlozing en soms zelfs regelrechte mishandeling. Kippenhouderij heeft een negatieve invloed op het milieu en creëert extreem onaangename geuren die moeilijk te verdragen zijn voor mensen die in de buurt wonen. Commerciële teelt van kippen maakt een gezonde voedseloptie echter betaalbaar en beschikbaar voor veel mensen die anders geen toegang zouden hebben tot magere eiwitten, of zelfs eiwitten.

Afgezien van vlees en eieren, zijn kippen belangrijk voor kleine landbouwactiviteiten, achtertuinboerderijen en stedelijke landbouwontwikkelingen. Ze helpen plagen te bestrijden die ziekten dragen of gewassen beschadigen, de bodem verbeteren en afval verminderen. Het zijn ook interessante dieren die gezelschap bieden aan veel mensen. Het houden van kippen kan lonend zijn en de algehele kwaliteit van leven voor veel mensen verbeteren.


Uitgelichte afbeelding Credit: JLSnader, Shutterstock