Kunnen paarden maïsschillen eten? Wat u moet weten!

maïsschil

Nadat je een maïsoogst hebt gekweekt en geoogst, blijft er genoeg over, inclusief de stengels, bladeren en schillen. Veel boeren malen deze op om te gebruiken als veevoer – meestal voor runderen of varkens – of compost. Maar je vraagt je misschien af of je paard deze maïsschillen kan eten.

Het eenvoudige antwoord is ja, ze kunnen maïsschillen eten. Maar de echte vraag is of ze dat wel moeten doen.. Over het algemeen zijn er een grote verscheidenheid aan groenten die veilig zijn voor paarden om met mate te eten, en sommige hebben zelfs een aanzienlijke voedingswaarde. Paarden hebben echter een gevoelig spijsverteringsstelsel en te veel groenten kunnen koliek veroorzaken, een potentieel levensbedreigende aandoening, vooral als de groenten veel vezels bevatten, zoals maïsschillen.

In dit artikel, we bekijken de mogelijke risico’s van het voeren van maïsschillen aan uw paard en waarom ze waarschijnlijk beter van het menu kunnen worden weggelaten. Aan de slag!

divider-paardWat zijn maïsschillen?

maïsschil
Image Credit: Gratis foto’s van Pixabay

Maïsschillen zijn gewoon de felgroene buitenbedekking van een korenaar die de kolf beschermt tegen ongedierte en het milieu. Ze worden meestal op de composthoop gegooid of na een oogst aan dieren gevoerd, hoewel er smakelijke gerechten zijn waarin ze kunnen worden gebruikt. De kafjes zijn sterk maar biologisch afbreekbaar en de zijde werd eeuwenlang als medicijn gebruikt in oude culturen.

Mogelijke risico’s van het voeren van maïsschillen aan uw paard

Er is weinig voedingswaarde in maïsschillen en ze worden zelfs vaak gebruikt als vulstof in commercieel huisdiervoer. Dus, terwijl je paard kan genieten van de smaak en textuur van het kauwen op een verse maïsschil, zal het hem weinig voedingswaarde geven.

De belangrijkste risico’s om rekening mee te houden zijn de mycotoxinen die soms op maïsoren en kaf groeien. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen deze toxines mogelijk een neurologische aandoening veroorzaken die Equine Leukoencephalomalacia wordt genoemd, ook algemeen bekend als ‘beschimmelde maïsziekte’. Dit kan leiden tot blindheid of cognitieve stoornissen, en het kan zelfs fataal zijn. Deze gifstoffen komen vooral veel voor in warme, vochtige omgevingen en kunnen gemakkelijk onopgemerkt blijven – de smakelijkheid van de maïs en schil wordt niet verminderd met de aanwezigheid van de schimmel.

Een ander potentieel risico is koliek- en spijsverteringsproblemen. Maïsschillen bevatten een grote hoeveelheid vezels en als ze te veel worden gegeten, kunnen ze een pijnlijk en zelfs levensbedreigend opgeblazen gevoel voor je paard veroorzaken.

Hoe zit het met maïskorrels?

maïskorrels
Afbeelding Credit: Kadisha, Pixabay

Maïs is een veel voorkomend ingrediënt in diervoeders vanwege de beschikbaarheid en betaalbaarheid. Op voorwaarde dat de tanden van je paard gezond zijn, zouden ze geen probleem moeten hebben om door de buitenste schil van maïskorrels te kauwen, hoewel deze meestal worden gegeven aan paarden die zijn gepeld, gerold of gebarsten.

Gemalen of geplette pitten mogen nooit aan paarden worden gegeven omdat ze te snel door de dunne darm gaan en koliek kunnen veroorzaken. Er is ook het risico op giftige schimmel, dus je moet ervoor zorgen dat alle maïs die je ze geeft van een gerenommeerde bron is. Maïskorrels bevatten ook veel suiker en koolhydraten, wat in overmaat kan leiden tot gedragsproblemen. Matiging is de sleutel als het gaat om maïskorrels, en deze mogen slechts af en toe aan hen worden gevoerd. Ook mogen paarden met overgewicht of insulineresistent helemaal geen maïskorrels krijgen vanwege het hoge suikergehalte.

Hoe zit het met maïskolven?

maïskolf
Afbeelding Credit: Kadisha, Pixabay

De maïskolf zelf is rijk aan vezels, maar heeft geen echte voedingswaarde. Paarden genieten vaak van het kauwen op de kolven na het eten van pitten, maar de vezelrijke vezels kunnen problemen veroorzaken als ze te veel eten. Bovendien is er het risico van verstikking bij het voeren van je paard een maïskolf, en naar onze mening, met het gebrek aan voedingswaarde, is het gewoon het risico niet waard.

hoefijzerverdeler

Conclusie

Hoewel maïsschillen geen enorm risico vormen voor uw paard, moet elke vorm van maïs, inclusief de stengels, pitten en kolf, met strikte mate en met een waakzaam oog worden gegeven. Het grootste risico is mycotoxinen, omdat deze moeilijk te detecteren kunnen zijn. Omdat er weinig voedingswaarde is in maïsschillen, raden we aan ze helemaal van het menu te laten – er zijn tal van andere smakelijke lekkernijen om je paard aan te bieden!

Gerelateerde luidt:


Uitgelichte afbeelding Credit: Kadisha, Pixabay