
Vis is een populair voedsel voor katten en je kunt vaak afbeeldingen van katten met vissen of visgraten vinden. Niet alle soorten vis zijn echter veilig voor katten om te eten, en sommige experts raden het aan om katten rauwe vis te geven, zelfs als het sushi-kwaliteit is. Dit komt omdat Er zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden en katten hebben geen rauwe vis nodig in hun dieet. Het is veel veiliger om je kat volledig gekookte vis te voeren. Dus zelfs als het moeilijk is om het bedelen van je kat te weerstaan, Geef je kat geen rauwe vis en bied in plaats daarvan een stuk gekookte vis aan.
De 3 redenen om je kat geen rauwe vis te voeren
Hoewel raw food diëten steeds populairder worden in de wereld van dierenvoeding, kan rauwe vis een riskant voedsel zijn om uw kat te voeden. Hoewel uw kat misschien niet ziek wordt als ze erin slagen om een klein stukje rauwe vis te sluipen, is er nog steeds een laag risico op voedselvergiftiging. Langdurige voeding van rauwe vis kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals tekorten aan voedingsstoffen en kwikvergiftiging.
1. Voedselvergiftiging
Ten eerste loopt uw kat het risico voedselvergiftiging te krijgen van bacteriën zoals scombroid. Vis kan besmet raken met scombroid wanneer het niet goed wordt gekoeld. Veel voorkomende soorten vis die besmet kunnen raken met scombroid zijn tonijn, makreel, sardines, ansjovis en haring.
Katten met een zwakker immuunsysteem lopen een hoger risico op het krijgen van een door voedsel overgedragen ziekte. Dus als uw kat een chronische aandoening heeft, zoals kanker of diabetes, zorg er dan voor dat u ze helemaal uit de buurt van rauwe vis houdt.

2. Thiamine deficiëntie
Samen met bacteriën bevat rauwe vis hogere niveaus van een enzym dat thiamine (vitamine B1) vernietigt. Het is een essentiële vitamine voor katten en thiaminetekorten kunnen vermoeidheid, verlies van eetlust, buikklachten en gewichtsverlies veroorzaken. Ernstige thiaminedeficiënties kunnen neurologische symptomen veroorzaken zoals een veranderde houding, incoördinatie, veranderd gedrag en epileptische aanvallen.
3. Hoge kwikniveaus
Sommige rauwe vis kan een hoog kwikgehalte hebben. Veel voorkomende soorten sushi die hogere niveaus van kwik kunnen bevatten, zijn geelvintonijn, horsmakreel, yellowtail, zwaardvis en witte tonijn.
De Natural Resources Defense Council (NRDC) beveelt aan dat mensen dit soort vissen met mate eten en ze volledig vermijden als ze zwanger zijn of van plan zijn een gezin te stichten. Omdat katten veel kleiner zijn dan mensen, zijn ze nog gevoeliger voor kwikvergiftiging door dit soort vissen. Kwikvergiftiging kan eng en zeer schadelijk zijn voor katten; het veroorzaken van stijfheid van het achterbeen, incoördinatie en tremoren, en sommige neurologische symptomen kunnen onomkeerbaar zijn.
Veilige manieren om uw kat vis te voeren
Vanwege het aantal gezondheidsrisico’s dat gepaard gaat met rauwe vis, is het het beste om af te zien van het voeren van rauwe vis aan uw kat. Uw kat kan echter nog steeds genieten van volledig gekookte vis en lekkernijen op basis van vis. Als je je kat wat vis wilt voeren, zorg er dan voor dat je begint met het doen van de juiste aankopen. De FDA beveelt aan om alleen vis te kopen die wordt weergegeven in koelkasten of op een dik bed van ijs. Zoek naar tekenen van frisheid, zoals heldere en glanzende ogen, stevig vlees en geen verkleuring. Verse vis zal ook geen sterke geur dragen.
Als u bevroren vis koopt, zorg er dan voor dat de vis volledig bevroren is en niet buigbaar. De verpakking moet intact zijn zonder gescheurde of geplette randen en mag geen ijskristalformaties hebben, omdat ijskristallen een teken kunnen zijn dat de vis te lang is bewaard of is ontdooid en opnieuw is ingevroren. Wanneer u bevroren vis ontdooit, zet het dan een nacht in uw koelkast in plaats van het op kamertemperatuur te laten zitten.
Een van de gemakkelijkste manieren om vis voor uw kat te koken, is door een niet-gekruide koekenpan of pan te gebruiken. Je kunt het gewoon gewoon koken, omdat oliën, zout en smaakmakers onnodig zijn en niet veel voordelen toevoegen aan het dieet van je kat. Goed gekookte vis heeft een interne temperatuur van 145 ° F. Gekookte vis kan tot 2 uur bij kamertemperatuur worden weggelaten. Als de temperatuur hoger is dan 90 ° F, moet het binnen een uur worden gegeten om voedselbesmetting te voorkomen.
Ingeblikte vis wordt gekookt tijdens het verpakkingsproces, dus het is ook veilig om uw kat te voeren, op voorwaarde dat het in bronwater is, niet in olie of pekel.

Conclusie
Hoewel katten misschien niet ziek worden van het eten van kleine stukjes rauwe vis, wordt het nog steeds niet aanbevolen om rauwe vis toe te voegen aan hun normale dieet, omdat er verschillende belangrijke risico’s zijn om katten rauwe vis te voeren. Omdat rauwe vis geen noodzakelijk onderdeel van hun dieet is, is het beter om het helemaal niet aan hen te voeren. Katten kunnen nog steeds genieten van het eten van veilig bereide vis, dus als je je katachtige vriend wat verse vis wilt aanbieden, zorg er dan voor dat je een paar minuten de tijd neemt om het grondig te koken en af en toe als snack te serveren.
Uitgelichte afbeelding credit: sophiecat, Shutterstock