
Katten kunnen niet zonder vlees. Als obligate carnivoren hebben katachtigen vlees nodig om essentiële aminozuren zoals taurine te ontvangen, die hun lichaam niet zelf kan produceren. In het wild doden katten kleine prooien zoals muizen om te overleven. Tot uw ontsteltenis kan uw huiskat deze traditie zelfs voortzetten als ze u hun trofeekarkassen van hagedissen en kleine vogels brengen. Het is onwaarschijnlijk dat moderne huiskatten uit noodzaak doden, maar het lijkt erop dat hun jachtinstinct hen volgde in huiselijkheid.
Omdat katten duidelijk geen ovens hebben, wordt al het vlees dat ze doden rauw gegeten. Op het eerste gezicht lijkt het er dus op dat rauw vlees zoals varkensvlees volkomen veilig zou zijn voor katten om te eten. Eindelijk Is natuurlijk niet altijd het beste? Nou, niet helemaal en katten moeten geen rauw varkensvlees eten. Laten we het hebben over de verschillen tussen de arme vogel die uw kat vanaf de verandaschommel targette en de plak varkensvlees die in de koffer in uw plaatselijke supermarkt zat, om het antwoord te bepalen.
Is rauw varkensvlees veilig voor katten?
Commercieel geproduceerd rauw vlees brengt altijd een risico op door voedsel overgedragen ziekten met zich mee. Dit is de reden waarom zeldzame biefstuk en sushi over het algemeen niet worden aanbevolen voor zwangere vrouwen of mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Vooral varkensvlees brengt extra risico’s met zich mee die vaker voorkomen bij die soort, zoals trichinose. Deze parasitaire nematode kan spierpijn, zwakte en zelfs de dood veroorzaken, afhankelijk van de omvang van de besmetting. Trichinose is gemakkelijk overdraagbaar op mensen, maar de behandeling is gemakkelijker beschikbaar voor ons dan voor katachtigen. Gelukkig is er een zekere manier om te voorkomen dat uw kat Trichinose oploopt, en dat is door ze geen rauw varkensvlees te voeren.
Trichinose is nu zeldzaam bij de mens. Volgens de CDC, zijn er slechts ongeveer 16 gerapporteerde menselijke gevallen in een jaar, wat aanzienlijk lager is dan de aantallen waren tijdens het midden van de 20Þ eeuw. Dierlijke infecties zijn echter vaak asymptomatisch, dus de incidentie is waarschijnlijk veel hoger bij katten.

Hoe zit het met rauw vlees diëten?
Gezien het risico op trichinose en andere door voedsel overgedragen ziekten, is het veilig om te concluderen dat het voeren van rauw varkensvlees aan uw kat een slecht idee is. Dus hoe zit het met de groeiende populariteit van rauwe diëten? Men zou zeker kunnen beweren dat het koken van vlees de voedingswaarde ervan vermindert, vooral als we het hebben over het hoge druk, hoge temperatuurproces dat wordt gebruikt bij veel commercieel huisdiervoer. Evenzo zal rauw vlees alleen niet alle voedingsstoffen leveren die uw kat nodig heeft om te gedijen. Als u een raw food-formule kiest, zorg er dan voor dat deze AAFCO-goedgekeurd is om te garanderen dat ze een uitgebalanceerd dieet eten.
Al het rauwe vlees brengt enig risico met zich mee voor door voedsel overgedragen ziekteverwekkers zoals salmonella en listeria. Trichinose komt echter niet vaak voor in ander vlees, dus varkensvlees is degene die je daar moet vermijden. Hoewel er enkele richtlijnen zijn die de veiligheid van het voeren van rauw varkensvlees kunnen helpen verbeteren, wegen de risico’s zeker op tegen de voordelen.
Hoe zit het met katten in het wild?
Hier is het belangrijkste verschil tussen rauw vlees in het wild en het type dat in uw supermarkt wordt verkocht of in rauw voedsel voor huisdieren wordt gebruikt: het is vers en onbewerkt. Tenzij het gevangen dier besmet is met ziekteverwekkers, is er geen mogelijkheid voor een van deze door voedsel overgedragen ziekten om het vlees te infecteren.
Verwerkt vlees vormt een groter risico op voedselvergiftiging in het algemeen, vanwege de tijd tussen slachten en serveren; Het kan vaak tussen de 5-15 dagen duren voordat vlees van het slachthuis naar de supermarkt gaat. Het aarden van rauw vlees stelt meer van het oppervlak bloot aan lucht, wat de kans vergroot dat bacteriën binnendringen, dus rauw gehakt vormt het hoogste risico op door voedsel overgedragen ziekteverwekkers.
Commercieel bereide raw food diëten worden verwerkt voor de veiligheid, maar tenzij ze worden ingevroren op de juiste temperatuur voor de juiste hoeveelheid tijd, vormen ze ook een gezondheidsrisico voor u en uw kat.
Conclusie
Hoewel katten in het wild rauw vlees eten, is het niet hetzelfde als het vlees in een rauw voedseldieet. Vlees dat vers is gedood, heeft minder kans om ziekteverwekkers te dragen dan vlees dat een paar weken geleden is geslacht. De zogenaamde voordelen van raw food diëten zijn tot nu toe ongefundeerd, zonder betrouwbare studies die aantonen dat ze voedzamer zijn dan regulier commercieel voedsel, maar ze hebben zeker een hoger risico op door voedsel overgedragen ziekten en parasieten.
Als een hoog risico op trichinose, die gemakkelijk op mensen kan worden overgedragen, raden we niet aan om rauw varkensvlees aan uw kat te voeren. Als u besluit dat een rauw dieet geschikt is voor uw kat, zorg er dan voor dat het AAFCO-goedgekeurd is en minstens drie weken bevroren blijft voordat u het laat ontdooien. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat op de hoogte is van de ontwormingsbehandeling. Reinig en desinfecteer alle oppervlakken waarmee het in contact komt en laat uw kat u niet likken om het risico te verkleinen dat ziekten zich naar u verspreiden.
Uitgelichte afbeelding credit: mp1746, Pixabay