Aubrac Cattle: Feiten, Gebruik, Oorsprong &kenmerken (met foto’s)

Aubrac koe

Introductie

Als je op zoek bent naar een uitstekende koe om heerlijk vlees of melk te produceren, kijk dan eens naar het aubrac runderras! Deze koeien zijn onderhoudsarm en kosteneffectief, waardoor ze een prachtige keuze zijn voor bedrijven. Bovendien produceren ze vlees dat bekend staat om zijn marmering en heerlijkheid. En hoewel ze tegenwoordig vooral voor vlees worden gebruikt, kun je ze ook als melkkoeien gebruiken.

Dit is wat u moet weten over dit veeras als u overweegt er een aan uw boerderij toe te voegen.

hoefprintverdeler

Korte feiten over Aubrac Cattle Breed

Rasnaam: Aubrac
Plaats van herkomst: Zuid-Frankrijk
Gebruikt: Vlees, melk
Stier (Reu) Grootte: 1.819 pond
Koe (Vrouw) Grootte: 1.279 pond
Kleur: Tarwe, bruin, fawn, bruin
Levensduur: 12 – 20 jaar
Klimaattolerantie: De meeste klimaten, maar vooral grote hoogten, barre klimaten, inheemse klimaten
Zorgniveau: Beginner tot gevorderde
Productie: Uitstekend voor vlees, goed voor melk

Aubrac Runderras Oorsprong

Het Aubrac-runderras ontstond in de jaren 1600 in de benedictijnenabdij van Aubrac in Zuid-Frankrijk. Daar beoefenden monniken gecontroleerde fokkerij met Charolais-bloed, maar dit eindigde toen de Franse Revolutie de abdij verwoestte. Het Aubrac-ras ging echter door en werd extreem populair.

Na de Franse Revolutie, tussen 1840 en 1880, vond selectief fokken plaats met de Bruine Zwitser om het Aubrac-ras nog beter te maken. Het kuddeboek voor het Aubrac-ras werd gemaakt in 1892.

Het Aubrac-ras kwam voor het eerst naar de Verenigde Staten in de jaren 1970; daarna werden ze nog twee keer geïmporteerd – in de vroege jaren 1990 en vervolgens in het midden van de jaren 1990.

Deze runderen werden oorspronkelijk gefokt voor meerdere doeleinden- trek, melkproductie en vleesproductie. In de loop van de tijd hebben de Aubrac-runderen echter hun belangrijkste gebruik teruggebracht tot alleen vlees (sommige worden nog steeds gebruikt voor zuivel, maar de vleesproductie is veel overvloediger).

hoefprintverdeler

Aubrac Runder ras kenmerken

Het Aubrac-runderras is relatief onderhoudsarm en goedkoop. Omdat ze oorspronkelijk uit een bergachtig gebied met hardere klimaten komen en vroeger trekdieren waren, is het ras extreem winterhard en enthousiast om te werken. Ze genieten zelfs van beweging! Hun tochtige dierengeschiedenis geeft hen ook een lief, volgzaam temperament, waardoor ze gemakkelijk in de buurt zijn.

Hun geschiedenis van het leven in barre bergen maakt hen uitstekende foerageerders die voedsel kunnen vinden in de moeilijkste terreinen. Het ras is ook uitstekend in het creëren van reserves in betere tijden en het gebruik ervan tijdens magere tijden, wat geld bespaart. De Aubrac is ook gemakkelijk te houden in extreem koude klimaten, omdat ze bijna immuun zijn voor de kou vanwege hun achtergrond.

Als het gaat om afkalven, is de Aubrac ongelooflijk vruchtbaar en geniet hij van afkalfgemak. In feite wordt slechts 2% van het vee na het afkalfproces uit de productiviteit gehaald. Dit gemak is waarschijnlijk te wijten aan de prachtige bekkenconformatie die ze hebben. Het ras kan ook lang kalven – zelfs koeien ouder dan 12 jaar staan erom bekend dat ze nog steeds regelmatig kalven. Het nadeel is echter dat hoewel ze hogere afkalfsnelheden hebben, dit ras ook kalversterftecijfers heeft die hoger zijn.

Gebruikt

Hoewel het Aubrac-runderras begon met meerdere toepassingen zoals tocht, melk en vlees, worden ze tegenwoordig meestal gebruikt voor vleesproductie. Er zijn er echter nog steeds enkele die worden gebruikt voor de melkproductie. Als het gaat om melk, de Aubrac gemiddeld 559 liter melk per lactatie. En deze melk is van redelijk goede kwaliteit, met een botervetgehalte van ongeveer 4,3%.

Het belangrijkste doel van de Aubrac is echter vleesproductie – vlees dat bekend staat om zijn verbazingwekkende smaak en malsheid. Het vlees van de Aubrac is dicht met een hoge marmering en een hoge bot/vlees verhouding. Hun vlees wordt consequent beoordeeld E en U, wat zorgt voor een uitzonderlijke kwaliteit.

Uiterlijk & Variëteiten

Het Aubrac-runderras is een ras dat gemiddeld van lengte is, hoewel ze ergens tussen 1279-1819 pond wegen als ze volwassen zijn. Hoewel ze kortere poten hebben, zijn ze een stevige, goed gespierde koe die is gebouwd om bergachtige klimaten en terrein te doorstaan. Dit ras is sterk!

De kleur van de Aubrac is bruin van kleur en omvat tinten tarwe, fawn en tan. Deze kleur is donkerder op de schouders (vooral bij niet-gecastreerde stieren), evenals rond de ogen en neus. Echter, hun huid, hoeven, tong, spier, de tuft van de staart en neus zijn zwart.

Zowel koeien als stieren hebben hoorns in de vorm van een lier die vrij groot zijn. De hoorns hebben zwarte uiteinden en moeten net iets naar achteren worden gericht.

Bevolking

Er zijn tegenwoordig ongeveer 10.000 Aubrac-runderen over de hele wereld, waarvan er ongeveer 3.000 in het Franse stamboek staan en ongeveer 2.500 in Duitsland. Je kunt dit ras vinden in ongeveer 15 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Litouwen, Oostenrijk, Hongarije, Portugal, de Verenigde Staten, Italië, Canada, België, Israël en Nieuw-Zeeland.

Zijn Aubrac-runderen goed voor kleinschalige landbouw?

Omdat het Aubrac-ras zo onderhoudsarm en kosteneffectief is, kunnen ze het goed doen op kleinschalige boerderijen. Hoewel het niet wordt aanbevolen voor een eerste rundveehouder, moet je het prima doen zolang je een beetje ervaring hebt met koeien. Je hebt huisvesting voor hen nodig met voldoende ruimte en gebieden die ze kunnen foerageren en grazen. Een groot voordeel van het Aubrac-ras is dat ze goedkoop, ruw ruwvoer zoals gras en hooi kunnen eten en toch kwaliteitsvlees en melk kunnen produceren.

hoefprintverdeler

Conclusie

Het Aubrac-runderras is populair vanwege de uitstekende kwaliteit van het vlees dat ze produceren, samen met hun melkmogelijkheden. Het ras is ook zeer vruchtbaar, waardoor het fokken gemakkelijker wordt. Deze runderen zijn vrij gemakkelijk te houden en te onderhouden omdat ze ruw ruwvoer kunnen consumeren en nog steeds kwaliteitsproducten kunnen produceren. Bovendien staan ze bekend om hun hardheid en levensduur. Als u vee overweegt, zou de Aubrac een uitstekende keuze zijn!


Uitgelichte afbeelding Credit: Frederic Hodiesne, Shutterstock