5 soorten struisvogel- en struisvogelondersoorten (met foto’s)

struisvogel die op de grond ligt

De struisvogel is de enige levende soort die behoort tot de familie Struthionidae en orde Struthioniformes. Het is de grootste levende vogel op aarde, maar zijn grootte maakt hem vluchtloos. Net als de meeste andere loopvogels is hij echter bijzonder goed aangepast aan het leven op het land, met zijn lange en krachtige poten, die samen met de langwerpige nek een aanzienlijk deel van de hoogte van de vogel uitmaken.

Tegenwoordig zijn er nog maar twee levende struisvogelsoorten over, of zelfs maar één, volgens sommige taxonomische referenties. Inderdaad, sommige bronnen beschouwen de Somalische struisvogel als een aparte soort van de Afrikaanse struisvogel, terwijl anderen het categoriseren als slechts een ondersoort van de Afrikaanse struisvogel. Maar volgens de classificatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is de Afrikaanse struisvogel (Struthio camelus |) is inderdaad de enige soort die nog in leven is.

Daarnaast zijn er ook vier ondersoorten verspreid over het Afrikaanse continent: de Noord-Afrikaanse struisvogel (Struthio camelus camelus), de Somalische struisvogel (S. c. molybdophanes), de Massai struisvogel (S. c. massaicus), en de Zuid-Afrikaanse struisvogel (S. c. australis). Ze onderscheiden zich door hun grootte, kleur van de nek, het hoofd en de dijen en door hun eieren.

Laten we de vijf soorten struisvogel- en struisvogelondersoorten eens nader bekijken.

divider-multiprintBelangrijkste soorten struisvogels

Volgens de FAO is er maar één levende struisvogelsoort: de Afrikaanse struisvogel, ook wel de gewone struisvogel genoemd.

Arabische struisvogel close-up
Afbeelding Credit: Svetla Ilieva, Shutterstock

Afrikaanse struisvogel (Struthio camelus |)

De Afrikaanse struisvogel wordt gevonden in de zandwoestijn of semi-woestijngebieden met schaarse vegetatie, de savannes of de dorre bossen van het Afrikaanse continent.

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van de gewone struisvogel, die ook worden gedeeld door de vier ondersoorten:

  • Het is de grootste en zwaarste vogel in het dierenrijk. De struisvogel is gemakkelijk te herkennen aan zijn mollige lichaam, slanke nek en lange stevige benen. Het volwassen gewicht varieert tussen 220 en 350 pond, afhankelijk van geslacht en ondersoort. Dit indrukwekkende gewicht, in combinatie met geatrofieerde vleugels, voorkomt dat het sierlijk vliegt in de blauwe lucht van Afrika. Maar de struisvogel compenseert zijn onvermogen om te vliegen door twee keer zo snel te rennen als de snelste mens ter wereld!
  • Het is de enige vogel die slechts twee tenen aan elke voet heeft. De binnenste teen, meer ontwikkeld en uitgerust met een lange klauw, is een formidabel wapen tegen zijn terrestrische roofdieren en biedt het goede ondersteuning tijdens het rennen.
  • Het heeft de grootste ogen van landdieren. Inderdaad, een ander interessant kenmerk van de struisvogel is dat het de grootste ogen heeft van dieren die op het land leven, ondanks zijn kleine kop. De ogen zijn ook ingericht met lange zwarte wimpers die elke vrouw groen van jaloezie zouden maken!
  • Struisvogels leven over het algemeen in groepen van vijf of zes individuen (waarvan de meerderheid vrouwtjes zijn). Toch is het niet ongewoon om geïsoleerde individuen (vaak mannetjes) of grote groepen van ongeveer vijftig individuen te zien, vooral in de savanne.
  • Seksueel dimorfisme is prominent aanwezig bij struisvogels. Volwassen mannetjes hebben een zwart en wit verenkleed en de kale delen (hoofd, nek en benen) zijn verschillend gekleurd, afhankelijk van elke ondersoort: roze, grijs of grijsblauw. Vrouwtjes en juvenielen hebben een verenkleed van een doffer grijsbruin, zoals het geval is bij de meerderheid van de vrouwelijke vogels in het dierenrijk.
  • Struisvogelveren hebben geen barbules, wat zich vertaalt in gezwollen verenkleed en een donzig uiterlijk. Hierdoor zijn ze bestand tegen de extreme temperaturen van de Afrikaanse savanne.

De 5 soorten struisvogelondersoorten

Hier zijn de vier erkende struisvogelondersoorten:

1. Noord-Afrikaanse struisvogel (Struthio camelus camelus)

Noord-Afrikaanse Struisvogel
Afbeelding Credit: Sergei25, Shutterstock

De Noord-Afrikaanse struisvogel, ook bekend als de roodhalsstruisvogel of Barbarijse struisvogel, is de grootste ondersoort van struisvogel, die 9 voet lang is en ongeveer 350 pond weegt. Geen wonder dat deze grote vogel zo’n ongelooflijk roofdier als de leeuwenkoning zelf kan afschrikken!

Zijn lange nek is rozerood, zowel voor vrouwen als voor mannen. Het mannelijke verenkleed is echter zwart en wit, terwijl de vrouwtjes dof grijs zijn.

Bovendien was het vroeger de meest voorkomende ondersoort van struisvogel, maar helaas bewoont het nu alleen delen van Noord-Afrika. Inderdaad, ongeveer een eeuw geleden werd de bevolking verspreid in 18 landen van Ethiopië tot Soedan, via Senegal, Noord-Egypte en Zuid-Marokko. Maar tegenwoordig is deze grote vogel alleen te vinden in een half dozijn Afrikaanse landen. Volgens de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES), zou het in kritieke dreiging van uitsterven kunnen zijn.

Gelukkig maakt de Noord-Afrikaanse struisvogel deel uit van een Sahara Conservation Fund (SCF) -project om deze majestueuze vogel van uitsterven te redden en zijn populaties te herstellen naar zijn vroegere verspreidingsgebieden in de Sahara en de Sahel.


2. Masai Struisvogel (S. c. massaicus)

Masai Struisvogel
Afbeelding Credit: Dr. Arjay Kumar Singh, Shutterstock

De Masai struisvogel, ook bekend als de Oost-Afrikaanse struisvogel, is endemisch in het oostelijke deel van het Afrikaanse continent en komt voornamelijk voor in de semi-aride en grasvlakten van Kenia, Tanzania en Mozambique.

De Masai-struisvogel heeft een rozerode nek, net als de Noord-Afrikaanse struisvogel, die hen gemakkelijk onderscheidt van de blauwe en zwarthalsondersoort (respectievelijk Somalische en Zuid-Afrikaanse struisvogels). Bovendien is het ook een van de grootste vogels ter wereld, de tweede alleen voor de Noord-Afrikaanse ondersoort. Volwassen mannetjes kunnen 8 voet hoog worden en tot 300 pond wegen.

Deze gigantische vogel wordt voornamelijk bejaagd en grootgebracht voor zijn eieren, vlees en veren.


3. Zuid-Afrikaanse struisvogel (S. c. australis)

Zuid-Afrikaanse struisvogel
Afbeelding Credit: Paco Como, Shutterstock

De Zuid-Afrikaanse struisvogel, ook bekend als de zwarthalsstruisvogel, Kaapse struisvogel of zuidelijke struisvogel, is een endemische ondersoort van zuidelijk Afrika. Het bewoont de regio’s rond de Zambezi en Cunene rivieren en wordt gefokt voor zijn vlees, eieren en veren.


4. Somalische struisvogel (S. c. molybdophanes)

Somalische struisvogel
Afbeelding Credit: Papa Bravo, Shutterstock

De Somalische struisvogel komt alleen voor in Oost-Afrika, in de Hoorn van Afrika, die Kenia, Ethiopië en Somalië omvat.

Deze ondersoort van struisvogels is gemakkelijk te onderscheiden van zijn tegenhangers, dankzij de kleur van zijn nek en dijen, die grijsachtig blauw zijn dat tijdens het paarseizoen diepblauw wordt. Ook is het vrouwtje groter dan het mannetje, wat ongebruikelijk is in het dierenrijk. Het verenkleed van het mannetje is wit, terwijl de vrouwtjes een vrij bruinachtige tint hebben.

Ook, in tegenstelling tot de Masai-struisvogel, waarmee hij in wezen dezelfde habitat deelt, geeft de Somalische struisvogel er de voorkeur aan om weg te grazen van roofdieren in gebieden met hoge bomen en dichtere vegetatie.

divider-multiprintDe uitgestorven Arabische struisvogel

We kunnen deze lijst niet afsluiten zonder een andere ondersoort van struisvogels te noemen die nu is uitgestorven, namelijk de Arabische struisvogel (Struthio camelus syriacus). Deze struisvogel, iets kleiner dan zijn Noord-Afrikaanse tegenhanger, werd tot 1941 gevonden in Syrië en het Arabische schiereiland.

Helaas, met het uitdrogen van het gebied, stroperij en het wijdverspreide gebruik van vuurwapens in de regio, stierven deze ondersoorten in het midden van de 20e eeuw in het wild uit.

Volgende op je leeslijst:


Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels